TEMA - Bryllup med billede

TEMA - Bryllup med billede

Det er så yndigt at følges ad..!

De fleste mennesker vil gerne tage sig særligt godt ud på deres bryllupsdag. Men mode og stil skifter, og vores opfattelse af, hvad der er smukt og særligt, ændrer sig også.


Engang var brudekjolen altid sort, og måske i virkeligheden bare det fineste stadstøj, der praktisk nok også kunne bruges ved almindelig kirkegang.

Bryllupsbillede

I løbet af 1800-tallet blev den hvide brudekjole mere almindelig.
Arrangerede ægteskaber blev sjældnere.
Unge mennesker giftede sig nu mest af kærlighed, og blomster, især myrter, blev bryllupssymbol for jomfruelighed.

Brudekjolers længde følger tidens mode og er ofte omvendt proportional med velstand og krisetider: dvs. jo bedre det går i samfundet desto kortere skørter!

Fra 1922 blev det muligt at blive gift på rådhuset og ved den slags bryllupper var og er brudeparret ofte mere uformelt klædt.

Det romantiske islæt, der i nogle år havde været lidt nedtonet, blomstrede op i 1990erne. Det store skrud, den ærmeløse eller udringede kjole var sagen.

Brudesløret er et bryllupssymbol, der først blev almindeligt i landbobefolkningens brudedragt. I 1800-tallets Danmark var det kun unge, ugifte piger, der måtte have udslået hår.
Sløret, som vi kender det i dag, symboliserer det løsthængende hår, den unge piges ærbarhed og blufærdighed.

B50313Og gommen - hvad med ham?
Hans bryllupsdragt er godt nok mere nedtonet, men matcher til alle tider brudens udtryk fra festligt stadstøj til afslappet, ukonventionelt og til pænt jakkesæt eller kjole og hvidt.
I gamle dage signalerede tøjets stoffer også social status. Uld til jævne folk og silke til socialt bedre stillede.

En tradition, der ser ud til at være kommet for at blive, er brudebilledet.

Vi har så mange brudebilleder i Faxe Kommunes Arkiver - og vi vil gerne have flere. De er nemlig både meget ens og meget forskellige. Billederne fortæller personlig historie hver især, og tilsammen viser de en udvikling og forandring i vores bryllupsmode.

Vi har samlet et lille udvalg af billeder med skønne brudepar, fotograferet på den store dag. Du finder billederne i filen nederst på siden.