Vindeltrappen blev til et sommerhus

På Klintevej i Faxe Ladeplads ligger der et 100 år gammelt sommerhus med navnet Vindeltrappen. Her er historien bag huset og navnet.

14. juni 1924 kunne bådebygger og skibsværftsejer Frede Mortensen i Faxe Ladeplads skrive i sin kalender, at professor Jessens sommerhus nu var færdigt.

Billede
""

Mortensen havde fået til opgave at bygge det unikke sommerhus, der var tegnet af arkitekt G. Steenberg for overlæge og professor C.C. Jessen fra København Det særlige ved sommerhuset er en genbrugt vindeltrappe. Arkitekten havde nemlig fået fingrene i en 125 år gammel egetræs-vindeltrappe fra et saneret hus i København. Sommerhuset blev tegnet med vindeltrappen som midtpunkt, og huset er derfor højt i forhold til bredden.

Det er bygget på strandsiden af Klintevej, så højden passer godt til beliggenheden på den stejle klint, hvor toppen af huset er i gadeniveau mod Klintevej, mens grundetagen har udgang til den lavere liggende have ud mod stranden. et kan virke lidt sjovt, at en bådebygger med eget værft fik til opgave at bygge et sommerhus, men Frede Mortensen var en erfaren tømrer, så han tog opgaven på sig.

Af hans håndskrevne regnskab fremgår det, at han havde afgivet et tilbud på entreprisen på 5.495 kr. Dertil kom yderligere udgifter til bl.a. indlægning af gas, fernisering af gulve, ekstraarbejde på vindeltrappen, samt tagrender, flagstang og et klapbord. I alt skulle han have 6.175 kr. for arbejdet. Frede Mortensen var også en habil fotograf, og i hans efterladte papirer er en håndfuld billeder af Vindeltrappen, som sommerhuset naturligt nok kom til at hedde.

”Vindeltrappen” set fra haven. Fru Jessen har taget turen op ad vindeltrappen og kigger ud fra øverste etage.