Sommergæster på badebro, ca. 1920

Landliggerliv

Gå en tur gennem ladepladsens historie som rekreations- og ferieby

Sammen med Dansk Vandrelaug har Faxe Kommunes Arkiver lavet en vandrerute, der tager dig gennem et område, der er fyldt med historier, du ikke lige kan se med det blotte øje. Vi kalder det Historiske Vandringer.

Hent  en TURFOLDER nederst på siden og gå en tur gennem ladepladsens historie som rekreations- og ferieby.

Faxe Ladeplads har siden slutningen af 1800-tallet tiltrukket gæster, der kom for at slappe af, holde ferie og rekreere.

I begyndelsen var det kun det bedre borgerskab, især fra København, der havde mulighed for at tage på ferie, men fra 1930’erne fik også arbejderne ret til ferie. Badehotellerne og pensionaterne fik følgeskab af campingpladser og sommerhuse.  

Strand, natur og frisk luft var også godt for de syge, og Faxe Ladeplads har haft flere rekreations- og hvilehjem, samt et sanatorium.

Tur på 4,5 km
Ruten går fra stationen via Hovedgaden hvor der pga. landliggerne har været ekstra mange forretninger, og ad Klintevej, hvor pensionater og badehoteller lå tæt. 
Videre til Kystsanatoriet, oprindeligt for tuberkuloseramte børn, og tilbage via stranden, der altid har været den store attraktion for feriegæsterne.

Ved havnen, der både er en aktiv industrihavn og en rekreativ marina, kan man vælge at gå retur til stationen.

Tur på 9,2 km
Har man mod på mere, fortsætter ruten sydpå langs kysten til det tidligere badehotel Solvang og til Strandparken og derpå gennem sommerhuskvarteret og langs den idylliske Lilleå. På vejen tilbage til stationen passeres rekreationshjemmet Lilly Ly.