Til bal på Christiansborg Slot

Til bal på Christiansborg Slot

Kong Christian IX og dronning Louises sølvbryllup i 1867

25. maj 1867 var en ganske særlig dag - Danmarks konge og dronning, Christian IX og Louise, havde været gift i 25 år, og sølvbrylluppet blev naturligvis fejret.

Dagen efter var der blandt andet inviteret til fest på Christiansborg Slot, og Marie og Gustav Grüner var med som gæster.

Marie beretter i et brev til svigerinden Ludvigne om, hvordan den store begivenhed forløb. Hun omtaler selvfølgelig kongen og dronningen, som hun bemærker så meget anstrengt ud med røde øjne, som Marie mener må skyldes den megen sindsbevægelse hele dagen.

Kong Georg af Grækenland, Storfyrsten og Storfyrstinde Dagmar bliver også beskrevet, og Marie beretter, at hun var så heldig at tale med både Dronningen og Storfyrstinde Dagmar.

Til et stort bal på kongeslottet hørte dengang som nu prægtige kjoler. Marie fremhæver især Grevinde Moltke fra Bregentved Gods som særligt velklædt.

Ludvigne flyttede senere i livet ind på Vemmetofte Kloster. I hendes efterladte korrespondance er brevet fra Marie og Gustav Grüner bevaret.
Hvis du vil læse Maries brev til Ludvigne, finder du det her i to udgaver, en digitaliseret og en transskriberet.

Kilde A3560