""

Hvordan søger jeg i samlingerne?

Guide til hvordan du søger i arkivets samlinger

At søge efter arkivalier kan nogle gange være lidt af en udfordring.
Stavemåder og navne på steder og organisationer kan f.eks. have ændret sig gennem tiderne, hvilket gør det svært at søge efter, hvis man ikke ved, hvordan materialet er organiseret og hvordan vi har registreret det i søgesystemerne.

Her giver vi dig nogle tips og tricks du kan bruge når du søger, og som kan hjælpe dig med at finde det du leder efter. Husk at det ikke er alt, der kan findes i vores databaser, og at du altid er velkommen til at tage kontakt til arkivet, og få vejledning og hjælp.

  • Søg simpelt og generelt: På denne måde undgår du at frasortere søgeresultater, der måske kunne være interessante for dig. Hvis du får for mange resultater, kan du altid indsnævre din søgning bagefter.
  • Søg flere gange med flere forskellige søgeord: Leder du efter materiale om f.eks. Anden Verdenskrig, så lav også søgninger på  "besættelsestiden", "besættelsen", "modstandsbevægelsen", osv.  
  • Brug søgefiltre: Indsnævr perioden du søger materiale fra og vælg Faxe Kommunes Arkiver, hvis du kun vil finde materiale fra vores samlinger.
  • Særligt for søgninger på arkiv.dk:
    • Brug wildcards i din søgning: Hvis du sætter en stjerne (*) i slutningen af et ord, vil arkiv.dk give dig alle resultater der indeholder det, der kommer før stjernen.
      Hvis du f.eks. søger på "Post*" får du altså både resultater for "Postmand" og "Postbud", men også "Postevand" og "Postej"
    • Lav en fuzzy søgning: Sæt en tilde (~) og et tal efter et ord.
      Tallet repræsenterer et antal bogstaver, der kan være anderledes.
      Hvis du f.eks. søger efter "Peter~1" får du også resultater fra "Peder". Men pas på: Hvis du søger "Peter~2" får du også "Beder", "Geder", "Leger" og mange flere.
      Denne funktion er særlig brugbar, da stavemåder ofte ændrer sig over tid eller er varierende fra skribent til skribent.

Proveniens
Det kan også hjælpe at have proveniensprincippet med i tankerne, når man søger: Det meste af materialet i vores samlinger er nemlig arrangeret efter proveniensprincippet.
Proveniens betyder ophav eller tilhørsforhold. Det betyder at vi organiserer samlingerne efter arkivskaberen, og at alt materiale skabt af f.eks. Kongsted Brugsforening er registreret som en enhed og ligger samlet i vores arkiv.

Mens det meste af både vores privatarkivalier og kommunale arkivalier er organiseret på denne måde, så har vi dog også masser af materialer, der er struktureret på andre måder.